
Too Good To Go vznikla v roce 2015 v Kodani z iniciativy mladých podnikatelů, kteří chtěli najít řešení, jak omezit plýtvání potravinami v dánských bufetech. O rok později pak spustili stejnojmennou aplikaci, která se během několika let rozšířila po celé Evropě a dnes funguje ve více než 19 zemích po celém světě. Od roku 2024 je aplikace Too Good To Go dostupná i v České republice. Od jejího spuštění si ji stáhlo přes 140 tisíc Čechů. Komunita uživatelů se navíc dál rychle rozrůstá a stejně tak se u nás rozšiřují i řady partnerských podniků. S aplikací jich spolupracuje už více než 550 – od velkých řetězců jako jsou kavárny Costa Coffee, PAUL nebo ORLEN Stop Cafe po menší lokální podniky.
Jak aplikace funguje
Princip je jednoduchý: partnerské restaurace, pekárny, kavárny, hotely i obchody s potravinami v aplikaci nabízí tzv. Dobrovaky. Ty obsahují například neprodané pečivo, hotová jídla, dezerty nebo třeba saláty s blížícím se datem spotřeby – prostě jídlo, které by po zavírací době skončilo v koši. V aplikaci pak už jen stačí Dobrovak z vybraného podniku zarezervovat, zaplatit předem a pak si ho v daném čase vyzvednout. Samotný obsah balíčku může být, alespoň pro nováčky, překvapením, protože se odvíjí od toho, co podnik zrovna daný den neprodal. Nikdy nevíte, co přesně dostanete, a máte tak možnost ochutnat i věci, které byste si – minimálně za původní cenu, která je až o 70 % vyšší než v aplikaci – možná ani neodvážili koupit.
Pro planetu i pro vás
Vyhazování nezávadného jídla je nejen plýtvání penězi, ale především zbytečná zátěž pro životní prostředí. Spolu s potravinami se do koše vyhazuje i energie, voda a práce, která byla potřeba na jejich výrobu. Jen v České republice se podle za rok 2022 vyhodilo více okolo milionu tun jídla. Too Good To Go je malým krokem ke změně. Účinnost aplikace dokazuje i to, že od jejího spuštění se u nás podařilo zachránit více než 170 000 Dobrovaků, což odpovídá přibližně 170 tunám jídla (TZ 12. 8. 2025).
Díky pár kliknutím tak můžete ušetřit, objevit nové podniky a jejich nabídku a zároveň si pochutnat s pocitem, že je potravinový odpad lehčí o další porci.