Záchrana vody ve výrobním závodě Hamé

Doba čtení   1 min
Sdílet

Tradiční český výrobce trvanlivých potravin vyrábí v závodě v Babicích sterilované potraviny pod značkou Hamé. Sterilizační proces těchto potravin však vyžaduje obrovské množství vody, a proto zde byl realizován projekt na záchranu vodních zdrojů. Instalované technologie na recyklaci vody umožňují výrazné úspory, a to nejen vody, ale i chemikálií na čištění vodních zdrojů. Pojďme se podívat, jak technologická řešení fungují a kolik vody se v Hamé Babicích podařilo ušetřit.

Záchrana vody ve výrobním závodě Hamé
Záchrana vody ve výrobním závodě Hamé, Zdroj: Rob Wicks

Orkla bojuje proti degradaci a úbytku podzemních vod

Pro výrobu sterilovaných potravin je potřeba obrovské množství vody. Závod v Babicích ročně spotřeboval neuvěřitelných 450 milionů litrů vody z okolních zdrojů podzemních vod. Takové množství vody odpovídá zhruba roční spotřebě 15 000 lidí. Projekt záchrany vody v závodě Hamé Babice tak vznikl s jasným cílem snížit spotřebu primárních vodních zdrojů a v co největší míře využívat vodu recyklovanou.

Hlavní motivací projektu je podle zástupců podniku udržitelnost. Zároveň se ale výrobní závod připravuje také na budoucnost, kdy může být v Česku podzemní vody dlouhodobý nedostatek. „Výrobní závod v Hamé potřebuje mít jistotu, že bude i v následujících letech dostatek vody. Pokud v budoucnu nebude voda, nebude ani výroba,” komentuje Tomáš Proksa, iniciátor projektu záchrany vodních zdrojů v Hamé Babice.

Řešením pro záchranu vody v Hamé Babice je recyklace vody a rekuperace

Technologie instalovaná v závodě Hamé Babice je svým rozsahem i výsledky unikátní. Potenciál úspor vody po zapojení nových technologií do celého výrobního procesu je okolo 300 milionů litrů ročně, což představuje 75 % původní spotřeby vody pro sterilizaci potravin.

  Podrobnosti o celém projektu záchrany vody v Hamé Babice najdete v podrobné případové studii.