9.10.2025 Redakce 3 minuty čtení

Kde brát inspiraci: 3 rychlé lokální recepty z lokálních potravin

Lokální a sezónní jídlo je čerstvější, má lepší chuť a zároveň jeho koupě podpoří lokální producenty nebo komunity farmářů. Dnes přinášíme 3 bleskové recepty z lokálních potravin a tipy, kde brát další inspiraci, pokud nechceš trávit hodiny u plotny.

Kde brát inspiraci: 3 rychlé lokální recepty z lokálních potravin

Kde brát inspiraci: 3 rychlé lokální recepty z lokálních potravin
Zdroj: Canva

Shrnutí článku: Lokální a sezónní vaření znamená čerstvější chuť, podporu farmářů a menší zátěž pro peněženku i planetu. Inspiruj se třemi rychlými recepty: pečená dýně s čočkou a fetou (s jogurtovo-fetovým dresinkem), minestrone polévka ze sezónní zeleniny a čokoládová buchta z červené řepy. Plánování ti usnadní sezónní kalendář Ministerstva zemědělství, který přehledně ukazuje, co právě dozrává. Recepty můžeš hledat na stránkách Jíme Jinak (vyhledávání podle surovin), dále na Youtube profilu Country Life či na webu Zachraň jídlo.

Pečená dýně s čočkou a fetou

Dýni nakrájej, osol, opepři, zakápni olivovým olejem a peč asi 20 minut na 200°C. Pak začni připravovat dresink: v mixéru rozšlehej bílý jogurt se sýrem feta, česnekem, olivovým olejem, citronovou kůrou a šťávou a dochuť solí a pepřem. Na talíř rozetři dresink, ten posyp uvařenou čočkou, přidej upečenou dýni a na vše ještě rozdrob fetu. Dozdobit to můžeš i kousky červené cibule, piniovými oříšky či snítkami kopru či jinými bylinkami. 

Tip: fetu lze nahradit ricottou (dresink pak výrazněji dochuť), či balkánským sýrem (s ním opatrně kvůli vysokému obsahu soli). Celý recept najdeš zde.

Polévka Minestrone

Na olivovém oleji krátce opeč nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer, poté přidej na kostičky nakrájené brambory a restuj. Poté postupně přihoď sezónní zeleninu, kterou máš, a to od nejtvrdší (kapusta, zelí, brokolice, květák, pórek, petržel, rajčata, špenát, mangold, cuketa a další). Vmíchej lžíci rajského protlaku a celé to zalij vývarem či vodou. Poté osol, opepři a vař přibližně 10-15 minut do změknutí. Polévku servíruj s uvařenou luštěninou (fazole, čočka, cizrna) nebo těstovinami a navrch přidej nastrouhaný parmezán či chlebové krutonky. Celý recept najdeš zde.

Čokoládová buchta z červené řepy

Troubu si předehřej na 180 °C a vymaž si zapékací formu. V jedné míse smíchej suché suroviny (celozrnnou mouku, kakao, cukr, lžičku jedlé sody a špetku soli). V druhé míse rozmixuj uvařenou červenou řepu s rozpuštěným máslem a vejci a pak tekutou směs smíchej se suchými ingrediencemi. Na závěr můžeš do těsta přidat kousky hořké čokolády či malin. Těsto nalej do formy a peč přibližně 35-40 minut. Zákusek můžeš podávat s bílým jogurtem či zakysanou smetanou a čerstvým ovocem. Celý recept najdeš zde.

Kde se inspirovat

Ministerstvo zemědělství vytvořilo přehledný kalendář, kde najdeš, jaké plodiny jsou u nás momentálně v sezóně a informace k jejich skladování. Receptů je všude mnoho, a tak bychom ti chtěli doporučit pár stránek, které jsou přehledné a je snadné z nich čerpat inspiraci do kuchyně. První z nich je stránka Jíme Jinak, která v sobě skrývá vyhledavač receptů podle preferovaných surovin. Naopak na YouTube profilu Countrylife najdete mnoho receptů ve formě krátkých 1-2 minutových videí. A do třetice bychom ti chtěli doporučit stránku Zachraň jídlo, která edukuje veřejnost, jak neplýtvat, a zároveň publikuje jednoduché recepty z přebytků a sezónních surovin.

Call to action

Zkus o víkendu zajít na farmářské trhy nebo přímo na farmu a ochutnat, co je právě v sezóně.  Je to jednoduchý krok ke kvalitnějšímu jídlu, strávíš čas venku a poznáš lidi, kteří tvoje jídlo vypěstovali. Nemáš ještě plán na víkend? Vezmi svou drahou polovičku, děti nebo kamarády a udělejte si malý výlet za lokálními chutěmi.