Hlavní město Praha

FairBio pražírna: Sociální podnik, kde má každý šálek smysl

FairBio pražírna už 12 let spojuje fairtradovou kávu, družstevní principy a sociální inkluzi. V Kostelci nad Labem praží férovou kávu v drtivé většině v bio kvalitě a současně vytváří pracovní příležitosti pro lidi se zdravotním znevýhodněním. Svou činností dokazuje, že podnikání může významně přispívat k rozvoji lokální, sociální a solidární ekonomiky.

FairBio pražírna: Sociální podnik, kde má každý šálek smysl

FairBio pražírna: Sociální podnik, kde má každý šálek smysl

Sociální podnikání v praxi: práce, která má smysl

FairBio pražírna je sociální podnik i družstvo, založené v roce 2011 a fungující v praxi od roku 2013. Jde o první družstevní sociální podnik, který zaměstnává především osoby se zdravotním postižením (OZP). Od samotného začátku poskytuje smysluplnou práci více jak 50 % lidem se znevýhodněním. Pražírna pro ně znamená nejen zaměstnání blízko bydliště, ale také prostor pro osobní rozvoj a vytváření mezigeneračních vazeb. To platí nejen pro OZP, ale všechny pracovníky, z nichž většina pochází z Kostelce n./L., a nebo Brandýsa n./L. a okolí.

Fair trade i bio: férová zrna v nejlepší kvalitě

FairBio pražírna nabízí 100% fairtradovou kávu převážně v bio kvalitě. Díky spolupráci s pěstitelskými družstvy v Latinské Americe, Africe či Asii podporuje ekologické hospodaření a spravedlivé podmínky na farmách. 

Díky zapojení do Fairtrade odebírá kávu od malých pěstitelů kávy, kteří produkují velkou část světové úrody, ale ve světě ovládaném velkými obchodníky mají často slabší postavení. Systém Fairtrade jim zajišťuje možnost vydělat si vlastní prací za důstojných podmínek, zlepšovat svůj život a rozhodovat o budoucnosti svých komunit. Transparentní dodavatelský řetězec pak umožňuje zákazníkům sledovat původ každého šálku kávy, a to bez nadbytečných prostředníků.

Principy fungování FairBio pražírny

FairBio pražírna funguje jako družstvo: rozhodování je otevřené všem členům, kdy většinu zisku reinvestují zpět do provozu, podpory zaměstnanců či rozvoje podnikání. To umožňuje dlouhodobou stabilitu i udržitelný rozvoj založený na společných hodnotách. Fair & Bio družstvo zároveň spolupracuje s organizacemi a platformami, které jsou založené na podobných hodnotách.

Cirkulární provoz

Udržitelný přístup pražírny se odráží ve všem, co dělá. Vedle fairtradové bio kávy nabízí i bezobalové řešení

  • pro domácnosti ve vratných dózách formou předplatného, 
  • pro firmy v opakovaně použitelných chytrých kapslích MIWA. Díky tomu výrazně snižuje množství odpadu a omezuje jednorázové obaly.

Měření uhlíkové stopy kávy: společně udržitelně

Součástí udržitelného přístupu je i sledování dopadu kávy na klima. Ve spolupráci s odborníky z EnviTrail pražírna spočítala uhlíkovou stopu své kávy od pěstování až po okamžik, kdy opustí pražírnu. Analýza u kávy Espresso Brazílie Carmo de Minas ukázala, že hlavním zdrojem emisí je pěstování a zpracování zelených kávových zrn (90,2 %). Doprava (5,4 %) a pražení (2,5 %) se naopak na emisích podílejí minimálně. 

Studie navíc potvrdila, že větší a bezobalová balení mají znatelně nižší uhlíkovou stopu než malá. FairBio pražírna proto směřuje k dalším krokům – od preferování bio kávy až po přechod na obnovitelné zdroje energie.

Spojení kvalitní chuti, férovosti a respektu k přírodě

Ve FairBio pražírně nejde jen o kávu, ale také o smysluplné propojení lidí, přírody a trhu.  Podporuje lokální ekonomiku i komunitu (většina pracovníků jsou Středočeši a Středočešky, mnoho dlouhodobých partnerství se odehrává právě v oblasti středních Čech, včetně městského úřadu v Kostelci nad Labem). Od svého vzniku ctí a rozvíjí environmentální a sociální odpovědnost. Každý šálek tak propojuje výbornou chuť s důstojnou prací, férovým obchodem, udržitelnou produkcí a demokratickým podnikáním.