Vinicola snižuje uhlíkovou stopu na vinicích

Doba čtení   1 min
Sdílet

Společnost Vinicola je v Česku známá jako dovozce chilských vín Tarapacá. Založila však i vlastní výrobu přívlastkových vín, a to v oblasti Břeclavi, Slovácka a jižní Moravy. V roce 2022 se také jako první české vinařství ucházela Vinicola o certifikát Carbon Footprint management, který pomáhá firmám měřit a v čase snižovat svou uhlíkovou stopu. Co taková certifikace ve vinařské praxi znamená a jaké projekty má Vinicola dále v plánu?

Vinicola snižuje uhlíkovou stopu na vinicích
Vinicola: Snižování uhlíkové stopy na vinici, Zdroj: Vinicola

Snižování uhlíkové stopy je rovnováhou mezi ekonomickým přístupem a ekologií

Vinicola získala certifikaci Carbon Footprint Management hned pro 4 značky svých vín, a to Rodinné Vinařství Břeclav, Moraviana, Vinohradnictví Hluk a Vinařství Na Soutoku. Je tak zároveň prvním českým výrobcem vína, který úspěšně obdržel tuto mezinárodní certifikaci udělovanou organizací Preferred by Nature.

Pro základní rok 2021 byla vypočtena konečná hodnota 1,85 kg CO2 na 1 láhev vína (0,75 l), a to v průběhu celého životního cyklu výroby produktu. Analýza uhlíkové stopy výrobků společnosti Vinicola dále ukázala, že 21 % uhlíkových emisí pochází ze skleněných lahví, 32 % souvisí s palivy pro traktory, mechanizaci a služební automobily a asi 15 % emisí vzniklo při zakládání vinice. Zbytek emisí pochází z nákupu a dopravy vstupních materiálů (kompost a organická hnojiva), dopravy produktů, spotřeby energie, dojíždění zaměstnanců, spotřeby vody, produkce odpadů atd.

  Podívejte se na webinář, jak snižovat uhlíkovou stopu v zemědělství.

Měřením uhlíkové stopy Vinicola zjišťuje, v jakých aktivitách má největší dopad

Společnost Vinicola musela také pro získání CFM certifikace vypracovat a zveřejnit svou klimatickou politiku a plán řízení uhlíkové stopy a dále se zavázat, že sníží svou uhlíkovou stopu minimálně o 4,2 % ročně. To bude pravidelně kontrolováno v ročních auditech certifikační agenturou.

Uhlíková stopa je pro nás nejlépe kvantifikovatelným ukazatelem, jak si vedeme v oblasti udržitelnosti. V této metrice totiž nejvíce pokročila metodika a možnosti měření. A tím i možnost získání dokladu nejen toho, jak si v celé věci vedeme, ale také kde můžeme realizovat podstatné změny,” hodnotí Karel Průša, majitel společnosti.

  Více informací o snižování uhlíkové stopy na vinicích společnosti Vinicola najdete v podrobné případové studii.