23.9.2025 Redakce 3 minuty čtení

Sezónní potraviny jako návrat k tradicím – prospívají našemu zdraví i planetě

Co kdybychom se po vzoru našich předků zkusili vrátit k jídelníčku, který respektuje rytmus ročních období? Sezónní potraviny vrací do našich kuchyň tradice, jejich chuť je opravdovější a vědci se shodují na tom, že obsahují více mikroživin. A navíc jsou šetrnější k planetě!

Sezónní potraviny jako návrat k tradicím – prospívají našemu zdraví i planetě

Sezónní potraviny jako návrat k tradicím – prospívají našemu zdraví i planetě
Zdroj: Canva

Shrnutí: Skládat jídelníček podle sezóny znamená vybírat si plodiny, které právě na polích dozrávají. Tyto plodiny nám nabízejí více chuti, jsou čerstvější, obsahují více živin a vitamínů a obvykle jsou i levnější. Díky sezónnosti můžeš naladit svůj přirozený životní rytmus či podpořit místní produkci od farmářů. Pomůžeš tak sobě, domácí ekonomice i přírodě. 

Jak jedli naši předci

Dříve se lidé stravovali podle toho, co právě sklidili na poli, v sadu nebo nasbírali v lese: jaro patřilo mladým natím a bylinkám, léto lehké zelenině a ovoci, podzim kořenovce, luštěninám a obilí a zima kvašeným či pečlivě uskladněným zásobám. Naše tělo se vyvíjelo v rytmu jednotlivých ročních období, a proto přirozeně lépe využívá potraviny, které v danou dobu dozrávají. 

Proč záleží na sezónnosti

Velkou výhodou sezónních potravin je jejich dostupnost – je jich všude mnoho, a tak bývají často v akci. Jejich konzumace tak může prospět i tvojí peněžence.

Sezónnost navíc ladí s evropskou strategií Farm to Fork („z farmy na talíř“), jejímž cílem je vytvořit potravinové řetězce tak, aby byly zdravé a šetrné k životnímu prostředí. Dnes se totiž podílejí zhruba na třetině globálních emisí. 

Nejde ale o to jíst jen to, co se vypěstuje u nás (lokální sezónnost), důležité je se během roku zaměřit také na plodiny, které se pěstují přirozeně jinde, a pak je dovážíme (globální sezónnost). Doprava plodin sice tvoří přibližně 19 % celkových emisí potravinového průmyslu, podle odborníků je ale také důležitý způsob, jakým plodiny vypěstujeme. Platí tedy, že rajče, které se vypěstuje na slunci, bývá šetrnější než rajče ze zimního skleníku, i když se musí dovézt. Produkce a zpracování tvoří velkou část emisí, dovoz v sezónně tak může být leckdy lepší volbou než lokální produkce mimo sezónu.

Lokální se tedy nerovná se sezónní

Lokální potraviny podporují místní produkci, nemusí však být vždy správným řešením. Důležitý je celý životní cyklus plodiny. Často je lepší ji dovézt z místa, kde je právě v sezónně než ji vypěstovat ve vytápěných sklenících. Takovéto plodiny budou pro naše tělo hodnotnější. 

Výživové výhody sezónnosti

Pokud si koupíš ovoce a zeleninu v období jejich sklizně, dostaneš je na talíř v lepší chuti, s nejvíce vitamíny, minerály a fytonutrienty, které se pojí s nižším rizikem civilizačních onemocnění. Některé plodiny mohou být náchylné ke sklizni mimo sezónu. Např. v brokolici sklizené na podzim se našlo téměř dvojnásob vitamínu C než v brokolici sklizené na jaře. Vidíme, že načasování může hrát velkou roli.

Jak využít sezónnost ve svém jídelníčku?

Zkus začít jednoduše. Každý měsíc si vyber 3 sezónní potraviny a naplánuj si z nich více receptů. Zbytky zamraz, nalož či zavař. Snaž se uvažovat pragmaticky, pokud je lokální produkce v daný moment závislá na vytápění, zvaž globální sezónní plodiny – tak si na talíři zajistíš kvalitnější jídlo.

A co je právě teď v sezónně? (září/říjen)

  • Ovoce: jablka, hrušky, švestky, hrozny, ostružiny, pozdní maliny
  • Zelenina: dýně, cukety, lilky, rajčata, papriky, kukuřice, fazolové lusky, řepa, mrkev, petržel, celer, brambory, kedlubny, květák, brokolice, kapusta, zelí
  • Bylinky & další: petrželová nať, pažitka, tymián, šalvěj, lesní houby

Malý krok, velký efekt

Ve světě sezónních a lokálních potravin není snadné se úplně zorientovat. Proto doporučujeme webovou stránku Adresář farmářů, kde si dle preferencí a lokality můžeš najít svého farmáře, a podpořit tak zemědělství v České republice. Zároveň si u něj můžeš ověřit, jak plodiny pěstuje.